Golfiin pelaamiseen kuulu osana niin sanottu etiketti. Kyse on yhteisesti sovituista toimintatavoista. Pääkomponentteja etiketissä ovat pelaamisen turvallisuus, kentän kunnioittaminen sekä kanssa pelaajien huomioon ottaminen. Nuo pääkohdat jakautuvat suureen määrään erilaisia pienempiä ja suurempia yksityiskohtia. Yksi näistä on se, että peliryhmän koko on enintään neljä (4) pelaajaa.

Mistäs tuo neljä on peräisin. Tämä liittyy sujuvaan pelaamiseen. Neljän ryhmä pelaa meidän kenttämme melko helposti alle neljässä tunnissa. Neljää suurempi ryhmä olisi väistämättä hidas niin tiillä kuin viheriölläkin. Tämä taas johtaisi väistämättä siihen että niin odottelu kuin ohittaminenkin väistämättä lisääntyisivät.

Olen tänä kesänä yllättynyt kahdesti peliryhmän kokoon liittyvässä kohtaamisessa. Molemmilla kerroille nuorten herrasmiesten ryhmä pelasi kolmella autolla ajellen niin, että ryhmässä oli kuusi pelaajaa. Vanhana setänä en malttanut olla kysymättä, mistä on kysymys. Eivätkö pelaajat tunne sitä seikkaa, että ryhmän maksimikoko on neljä palloa pelissä.

Ensimmäisellä kerralla minua yritettiin höplättää ”me on varattu kaksi peräkkäistä lähtöaikaa”. En malttanut olla sanomatta – melko kohteliaasti kuitenkin – että ei kahden peräkkäisen lähtöajan varaaminen tarkoita sitä, että ryhmät voi yhdistää. Nuoret herrat olivat taitavia pelaajia lyöntien osalta, joten olen vakuuttunut, että he tiesivät, että ryhmään ei mahdu neljää palloa enempää. Tämä joukkue jakautui kahden pallon peliin ja neljän pallon peliin. Hyvä niin.

Tänään kohtasin uudelleen samankaltaisen järjestelyn. Kuusi pelaajaa samassa ryhmässä. Nämä herrasmiehet pelasivat myös hienoa golfia, joten lienee selvä, että heillekin oli varmasti tiedossa, että ryhmän koko on enintään neljä palloa. Vielä enemmän yllätyin, kun kävi ilmi, että yksi herroista on töissä cädinä ja vieläpä useammalla kentällä. Tämä on huolestuttava havainto. Tiedän kokemuksesta, että cädissä työskenteleville tulee jos jonkinlaisia ehdotuksia siitä, että ”kyllähän me varmaankin voimme tänään pelata niin, että …” (milloin mikäkin ihmeellinen viritys). Cädissä töitään tekevillä pitää olla kristallin kirkkaana se, miten kentällä tulee käyttäytyä ja millaisilla ryhmillä kentälle päästetään. Tämä on tärkeä tieto, vaikka ei itse golfia pelaisikaan.

Omat kokemukseni cädärin toiminnasta ovat olleet tälläkin kaudella hyvin positiiviset. Homma on toiminut hienosti. Esitänkin toiveen gogolfin managementille, että cädärin joukoille korostetaan sitä, että kun cädärin henkilöstä on kentällä pelaamassa, heidän pitää korostetusti pitää huolta etiketin mukaisesta toiminnasta. Toivon hartaasti, että ainakin ammatikseen kentällä (tässä tapauksessa cädärissä) töitään tekevät kunnioittaisivat golfin perusperiaatteita. Huonot tavat tapaavat karata käsistä heti, kun huonoja esimerkkiä on nähtävillä.

X