Valon määrä vähenee. Lehtipuut ovat syksyn väreissä. Kentällä on jos ei märkää niin ainakin kosteaa. Syystyöt näkyvät niin väylillä kuin viheriöilläkin. Pääskyset ovat lähteneet etelään jo aikoja sitten. Kurjetkin ovat jo lähteneet. Joutsenet vielä majailevat Suomessa. Kesän poikaset ovat vielä hiukan harmahtavia, mutta muuttumassa vähitellen valkoisiksi. Syksy on siis käsillä.

Kentän hoidossa tämä on kiireistä aikaa – yhtä lailla kevät ja kesäkin. Töiden luonne vaan on nyt erilainen. Kenttää valmistetaan tulevaan talveen. Viheriöiden ruoholajikkeet kestävä hangen alla hiukan eri tavalla. Jos käy niin, että lumi sataa sulaan maahan ja sen jälkeen tulee vielä suoja ennen pakkasia, niin tilanne on riskaabeli. Jääpolte eli nurmialueita peittävä kiinteä jääkerros, on pahin uhka. Silloin ei ruoho pärjää vaan väistämättä tulee vaurioita. Toivotaan siis yhdessä sitä, että ensin tulee tukevat pakkaset ja sen päälle parikymmensenttinen lumipeite. Ja toivotaan myös sitä, että lumipeitteinen aika on alle 100 päivää. Sen ruoho hangen alla vielä tavallisesti selviää. Mikäli talvi venyy pitemmäksi riskit kasvavat. Kevään paikkokylvöjen pelastava voima on taasen kiinni siitä, miten säät kehittyvät talven jälkeen. Pitäisi olla riittävästi lämpöä ja sopivasti kosteutta. Ruohon kasvulle liika vesi on vaikein asia. Kuluneelta kesältä muistamme, että kuivuudesta kärsinyt nurmi elpyi varsin nopeasti, kun vettä vihdoin saatiin taivaan hanoista. Kastelulla emme koko kenttää saa vihreänä pysymään kuivien kausien aikana. Vähintäänkin raffit tarvitsevat kastelua myös taivaalta.

Vaan ei hätää syksystä. Kenttämme ovat auki ja lähtöajoissa näyttää olevan kohtuu hyvin tilaa, vaikka idea kierrokselle lähtemisestä tulisikin vaikka samana päivänä. Pallo ei ehkä enää lennä aivan yhtä hyvin kuin kesän kuumilla keleillä, mutta varsin kohtuullisesti kuitenkin. Kehotan meitä kaikki vielä syyskierroksille. Golf on mukavaa vielä syksymmälläkin.
PS
Eclectic jatkuu niin kauan kuin kentät ovat auki. Yhteistuloksemme on 104 – eli viisi eaglea tarvitaan satasen alittamiseen. Tähän mennessä taulukoituna on 502 eclectic-kierrosta tältä kaudelta.
PPS
Ennustan, että siihen, kun kentälle talven jälkeen taas pääsemme pelaamaan, on enää 179 päivää.

X