Golfin säännöt on laadittu sen turvaamiseksi, että golfia pelattaisi kaikkialla samoilla periaatteilla. Keskeistähän on se, että pallo pelataan siitä, missä se on ja kenttä pelataan sellaisena kuin se on elleivät säännöt muuta edellytä. Kentät ovat erilaisia ja niinpä säännöt mahdollistavat myös paikallisten tarkennusten määrittämistä pelaamisen helpottamiseksi. Aikaisemmin oli kaikilla Suomen kentillä voimassa yleiset paikallissäännöt, joissa määriteltiin mm. miten irtokiviä voi bunkkerissa poistaa, mitä tehdään, jos pallo osuus sähkölinjaan tai kaappiin, poikkeuksellisten kenttäolosuhteiden asiat kuten vapautuminen valumaurista bunkkereissa jne. Olikohan 2016, kun sääntöuudistuksessa yhteydessä yleisistä paikallissäännöistä päätettiin luopua. Niinpä nykyisin onkin järkevää kysäistä cädäristä, millaiset paikallissäännöt kentällä on voimassa.

Muistelen, että Hillsissä paikallissäännöksi on ilmoitettu ”Paikallissääntönä on se, ettei ole paikallissääntöä”. Itsekseni olen tuuminut, että meneehän se noinkin. Nykyisin voimassa olevat säännöt kattavat suurimman osan poikkeustilanteista ja muiden tapausten yhteydessä menetellään perusperiaatteiden mukaan eli pallo pelataan siitä missä se on ja kenttä pelataan sellaisena kuin se on. Viime päivinä on ollut aika lailla sateita, joten bunkkereissa pelaamme valumaurista ja kentällä koneen jäljistä. Yleinen paikallissääntö ei meitä niistä enää vapauta ja omalla kentällämme paikallissääntöä ei ole.

Golf-liiton järjestämissä kilpailuissa on voimassa liiton kilpailukohtaiset paikallissäännöt.
Paikallissääntöasia pintautui, kun ystäväni Tommi kysyi, onko joillakin kentillä niin, että OUTiin mennyttä palloa ei voikaan jatkaa ylimenopaikasta kahdella rankkarilla. Ajauduimme tutkimaan asiaa ja tosiaankin, tällainen kahden rankun droppi on nykyään mahdollinen, jos se on kentän paikallissäännössä mahdolliseksi määritelty tai kilpailunjohtaja ottanut tämän vaihtoehdon käyttöön johtamassaan kilpailussa. Hillsissä tämä ei ole mahdollista vaan OUTiin mennyt pallo aiheuttaa ”matkan menetyksen ja yhden rangaistuslyönnin” eli peli jatkuu OUTiin menneen lyönnin paikalta ja tulokseen lasketaan mukaan OUTiin mennyt lyönti sekä yksi rankkari.

PS
Paikkallissääntöjen osalta golf-liitto on neuvonut kenttiä laatimaan omat paikallissäännöt sekä niiden muotoiluja helpottamaan tällaiset mallipaikallissäännöt. Tallisesti kentän paikallissäännöt löytyvät klubirakennuksen ilmoitustaululta ja nykyisin usein myös nettisivuilta. Yleensä paikallissäännöt mahtuvat hyvin yhdelle A4:lle. Paikallissääntöjen laatiminen on monilla kentillä kenttä- tai kailpailutoimikunnan tehtävänä varmaankin yhteistyössä kenttämestarin kanssa. Summa sumarum – jos paikallissääntöjä ei ole niin pelataan golfsääntöjen mukaan ja perusperiaatteena se aiemmin mainuttu: Pallo pelataan siitä, missä se on ja kenttä pelataan sellaisena kuin se on.

PPS
Murehdin jossain välissä hankalia lipunpaikkoja kovin viettävissä paikoissa. Osuin pelaamaan mestaruuskisan ensimmäisen päivän iltana kisakentän. Lipunpaikat olivat erinomaiset. Ei ainuttakaan kohtuuttoman hankalaa paikkaa ja silti mainiosti haastavia. Kunniaa hienosto suorituksesta kentän virittäjille.

PPPS
Nykyisin on tarjolla sähköinen sääntökirja sekä siitä myös mobiiliversio (app) ja molemmat veloituksetta. Hieno juttu tämäkin.

X