Suoritin golfin greencardin kesällä 1990. Samana vuonna marraskuussa syntyi kuopuksemme. Esikoinen oli tuolloin 5-vuotias ja keskimmäinen kohta kaksi.

Kurssina oli kesän aikana käydyt kymmenkunta ryhmätuntia. Opettajana oli pääasiassa David Brumbton ja toisinaan Nigel Miller. Molemmat siihen aikaan nuoria brittigentlemanneja, jotka olivat syystä tai toisesta löytäneet Kurkin rangelle golf pron hommia tekemään. Oppi oli tarpeen. Daven tapana oli antaa ensin lyödä kymmenkunta palloa rauta seiskalla ja sitten siirryttiin rauta kolmoseen. Kolmonen on siitä hyvä, että se tuo esiin lyönnin kiharuudet lyhyitä rautoja paremmin.

Kesän harjoittelun jälkeen oli vuorossa greencard kokeet. Sääntökoe oli monisivuinen kysymyspatteri, jossa oli 10 sääntökysymystä ja 15 käyttäytymiskysymystä. Sääntökirja sai olla mukana. Pelikokeena palattiin Kurkin rangea kiertänyt neljä reikäinen par 3 kenttä. Tuloksen piti olla enintään tuplapar. Ekalla väylällä metsään kainalon puolelle lyötyjä OUTeja ei laskettu. Ja niin vain pelikokeesta selvittiin.

Ensimmäisinä vuosina ehdin kentälle joihinkin asiakastilaisuuksiin ja muutaman kerran muutenkin. Myöhemmin lapset tulivat toisinaan mukaan. Business oli pallojen etsiminen reunametsistä. Paras paikka oli Kurkin nykyisen Lake kentän kolmos väylän vieressä oleva slaissaajan palloja keräävä hiekkakuoppa. Kolhuisen pallon hinta isälle myytynä oli 10 penniä, ehjän pallon 20 penniä ja balatapallon 50 penniä. Jos kävi niin onnekkaasti, että sain tehtyä birkun, niin luvassa oli munkit Kurkin kahvilassa. Pari kertaa sellainenkin harvinaisuus osui kohdalle.

***
Mikä on muuttunut 31 vuoden aikana. Aika vähän. 1990 pelaamaan pääseminen edellytti sitä, että pelaajalla oli golf-osake. Itse pääsin pelaamaan työnantajan hankkimilla yritysosakkeiden pelioikeuksilla. Pelilätkä piti olla mukana. Niitä säilytettiin cädärissä. Lähtöaika varattiin soittamalla, eikä mistään näkynyt millainen varaustilanne kentällä oli. Toisaalta pelaajia ei ollut vielä hirmu paljon, joten kentälle pääsi kyllä varsin hyvin.

Osakkeiden arvon romahtaminen
Suurin muutos, joka samalla muutti koko golfmaailman. Pelaamisen kytkeminen osakkeisiin purettiin. Aktiivinen toimija tässä hankkeessa oli golf-liitto ja päätöstä olivat tekemässä liittokokouksessa golf aktiiviset pelaajat. Usko siihen, että pelaajamäärät saadaan tämän kytkennän purkamisella nousemaan uusille lukemille, oli vallalla. Tämä tavoite ehkä jossain määrin toteutuikin, mutta samalla kävi niin, että golfosakkeiden kysyntä loppui kokonaan. Erityisesti uusille kentille, joilla oli vielä rakentamisen aikaisia lainoja hoidettava, liittokokouksen päätös oli turmiollinen. Samoin toki lähes kaikille osakkeenomistajille. Miksi hankkia osake ja sitoutua maksamaan hoito- ja rahoitusvastiketta, jos kentälle pääsee yhtälailla ilman osakkeen omistamista.

Sääntömuutokset
Golfin sääntöjä viilataan tavallisesti neljän vuoden syklillä. Suuria muutoksia ei ensimmäisen 25 vuoden aikana juurikaan tullut. Sääntöihin liittyi monisataasivuinen decisions kirja, johon oli koottuna suuri määrä erilaisia sääntöihin liittyviä soveltamisohjeita hyvin systemaattisesti luokiteltuna. Jos ei uni jostain syytä tahtonut tulla silmään, niin 10 minuuttia decaria tavaten takasi varman nukahtamisen.

Suuret sääntömuutokset astuivat voimaan vuonna 2020. Aika paljon tuli hyviä parannuksia.

Välineet
On varmasti niin, että nykyiset mailat ovat ”helpompia” kuin aikaisemmat. Vaatteissa on nykyteknologian keinot käytössä ja kankaat mukavasti hengitteleviä. Kengissä BOA narutus on mielestäni parhaita keksintöjä. Aikanaan kentälle ei missään tapauksessa saanut mennä ilman piikkikenkiä. Metallipiikit olivat ehkä 8-10 millimetriä. Klubitalojen puulattiapinnat ja kynnykset kärsivät ankarasti. Muoviruusukkeet tai nappulakengät ovat hyvä uudistus.

Golfkellot, jotka käyttävät GPS-signaalia paikantamiseen sekä lasermittarit ovat uusi juttu 2000 luvun puolelta. Itse en ole koskaan optisiin mittareihin innostunut. Se nyt vain on niin, että lyöntini toleranssit ovat helposti 10-20 metriä pituussuunnassa ja ikävä kyllä usein myös leveyden osalta. Niinpä metrin tarkka tieto matkasta lipulle on enemmänkin ”nice to know” tieto.

Omat motiivit
Golf koukuttaa se on selvä. Nykyisin liikunta on ehkä tärkeämpää kuin tulos, mutta toki lyönnit edelleenkin lasken ja melkein kaikki muistan vielä kotosallakin. Putit putoavat herkimmin mielestä. Kun on totuttanut itsensä seuraamaan tarkasti koko ryhmän lyöntimääriä, niin siitä tavasta on aika vaikea päästä eroon.

Hienoa pelissä on se, että tasoitusjärjestelmän ansiosta aivan eritaidoilla pelaavat pelaajat, voivat kilvoitella keskenään tasapäisesti. Itselläni on menossa se vaihe, jossa taito alkaa korvautua kokemuksella. Samalla on niin, että uusia tuttavuuksia syntyy helposti. Tiistaina pelasin vieraassa ryhmässä. Mukana oli kolme Peuramaa-editionilla pelaavaan nuorta herrasmiestä. Siinä kierroksen aikana kaikenlaista jutellessa kävi ilmi, että kun minä sain greencardin niin samana vuonna ryhmässä pelannut Sauli oppi kävelemään.

Rauhallista mieltä golfin peluusta voi aina ammentaa. Kentällä on välttämätöntä, että oppii antamaan itselleen anteeksi omat erehdyksensä. Sitä taitoa tarvitaan monilla elämänalueilla.

X