Miten peli sujui tänään? Toisinaan peli sujuu vaivatta – toisinaan joudumme odottelemaan. Tähän teemaan liittyy termi ohitus.

Mitä
Ajatuksena on se, että hitaampi ryhmä päästää nopeamman ryhmän ohitseen. Golf-kentällä ei edetä vuoronumerojärjestyksessä vaan sen mukaan, miten peli sujuu.

Milloin
Ohitusta tulee etiketin mukaan tarjota takana tuleville silloin, kun edessä on kokonaan tyhjä väylä ja takana tulevat joutuvat peliänne odottelemaan. Kummankin ryhmän – niin ohitettavan kuin ohittajakin – on paljon mukavampi pelata, kun noudatetaan tätäkin golf-etiketin periaatetta (etiketti = ohjeet golfin pelaamiselle sujuvasti ja turvallisesti).

Toisinaan joku saattaa ajatella, että pian tulee seuraava ryhmä ja taas me joudumme odottelemaan, kun he ohittavat. Väärä käsitys – sujuvasti hoidetussa ohituksessa ylimääräistä odottelua tulee varsin vähän.

Samoin ohitusta on kohteliasta tarjota silloin, jos palloa / varapalloa / varapallon varapalloa lähdetään etsimään. Silloin voi hyvin huikkailla tiillä odottelevalle nopeammalle ryhmälle ohituslupaa (samalla on toki pidettävä huolta, että ohittajan palloista ei koidu riskiä etsivälle ryhmälle). Tällaisia etsintäpaikkoja meillä on ainakin Hillin 9:llä, 12:sta ja 15:sta. Valleylläkin voi olla vielä jokunen pitkän heinän paikka, josta etsiminen on kovin hidasta (vaikka tilanne on jo paljon parantunutkin).

Samainen etiketti lähtee siitä ajatuksesta, että takaa tuleva nopeampi ryhmä ei ryhdy huutelemaan tai vaatimaan ohitusta. Se ei kuulu etiketin mukaiseen toimintatapaan. Oikein kohteliaasti ohitusta voi ehdottaa, jos sattumalta ehditään niin lähekkäin, että tavallinen puheääni riittää.

Missä
Sujuvimmillaan ohitus voidaan hoitaa PAR3 väylillä. Ohitettava ryhmä voi lyödä avauksensa ja odottaa, että ohittavat lyövät omat avauksensa. Tämän jälkeen molemmat ryhmät siirtyvät greenin tuntumaan – mahdollisesti chippaavat pallonsa greenille tai vaihtoehtoisesti mennään niin, että ohittava ryhmä pelaa reiän loppuun ensin. Koska edessä on tyhjä väylä, niin he pääsevät avaamaan samantien. Ohitettu ryhmä pääsee puttailemaan ja on hyvinkin mahdollista, että he voivat avata ilman odotusta seuraavalta tiiltä, koska ohittavat ovat kakkoslyöntinsäkin jo ehtineet lyödä.

Toinen helppo ohituspaikka on 10-kioski Hillillä tai klubin kohdalla silloin, kun Valley pelataan normaalijärjestyksessä. Käännetyssä pelisuunnassa 10 väylä on PAR3 ja tuo aikaisempi neuvo toimii hyvin.

On myös mahdollista ohittaa niin, että molemmat ryhmät avaavat – ohitettava ensin ja ohittava sitten. Tämän jälkeen pelataan lyönti (PAR4) tai kaksi (PAR5) yhdessä.

Paineet
Ohittaminen saatetaan kokea myös sellaisena, että siihen sisältyy ylimääräistä jännitystä. Avaustasi onkin ihailemassa kaksi ryhmää. Paineen kokeminen on ymmärrettävää – mutta ei kovin vakavaa. Tähänkin on hyvä totutella.

Noiden paineiden vuoksi nopeampi ryhmä saattaa päättää, että ei otakaan vastaan tarjottua ohitusta vaan jää pelaamaan samaa vauhtia tavoittamansa ryhmän kanssa. Sekin on sallittua. Silloin on tavoittaneen ryhmän vastuulla tarjota ohitusta heidät saavuttavalleen ryhmälle (jos sellainen on perässä tulossa), vaikka edessä ei olisikaan tyhjää väylää, jos edelle menevän hitaamman ryhmän edessä tyhjä väylä kuitenkin on. Muussa tapauksessa ohituksesta kieltäytyminen jumittaa kaikkia niitä ryhmä, jotka ovat tulossa takananne.

Pelin sujuvuus on oleellinen osa mukavaa kierrosta. Kilpajuoksusta ei ole kysymys, eikä ihmisarvo mitenkään heikkene, vaikka takaa tuleva ryhmä meidät ohittaisikin. Päin vastoin, etikin mukaan hoidettu ohitus nostaa arvostustamme.

PS
Kenttämme niin Hill kuin Valleykin ovat varsin sujuvasti pelattavissa. Olen ollut todistamassa, kun suuresti arvostamani klubimme vanhin jäsen Valde K pelasi nuoruuden päivinään runsas 10 vuotta sitten kierroksen (tosin yksin) aikaan kaksi tuntia 10 minuuttia. Valde oli tuolloin juuri täyttänyt 80.

Neljän pelaajan ryhmällä peliin menee sujuvasti pelattaessa 3:45 – 4:10. Kolmen pelaajan ryhmällä 3:10 – 3:30 ja kahdestaan pelattaessa 2:45 – 3:15. Jos nämä kierrosajat tuntuvat kohtuuttomalta ravaamiselta, niin voit toki pelata omaa vauhtiasi. Pidä silloin kuitenkin silmällä kenttää ja tarvittaessa päästä nopeammat ryhmät ohitsesi. Hyvien ihmistapojen mukaisesti he kiittävät kauniisti.

X