Toisinaan kuulen todettavan, että lippu ei ole “laillisessa paikassa”. Tämä väite on väärä. Tai ainakaan minä en ole koskaan osunut pelaamaan sellaista viheriötä, jossa lippu ei olisi viheriöpituuteen leikatulla alueella. Sääntöjen mukaan reiän pitää olla viheriöllä.

Suosituksia lipun sijoittamiseen sen sijaan on olemassa. Erään ohjeen mukaan reikä pitäisi sijoittaa niin, että metrin korkeudelta pudotettu pallo ei vieri metriä kauemmas reiästä. Tämä mittari riippuu jo siitäkin, kuinka nopeiksi viheriöt on leikattu. Mitä lyhyemmäksi ruoho leikataan, sitä “nopeampi” viheriö on – eli pallo vierii helpommin. Vierintään voidaan vaikuttaa myös viheriön jyräämisellä – siitäkin meillä on kokemusta vuosien varrelta.

Yksi oppi on sellainen, että ysien reiät sijoitetaan niin, että kolme on helppoa, kolme vaikeaa ja kolme siltä väliltä. Samoin niin, että kolme on edessä kolme keskellä ja kolme takana. Usein myös koitetaan pitää huolta siitä, että kolme on keskilinjalla sekä kolme niin oikealla kuin vasemmallakin reunalla.

Tavallisesti reiästä on vähintään lipun pituus viheriön reunaan.

Niin tai näin. Lipun paikan valitsee meillä tavallisesti vuorossa oleva reiän siirtäjä. Reikiä siirretään, jotta viheriö ei kuluisi jostain paikasta liiaksi. Siirtoväli vaihtelee päivästä muutamaan päivään. Joskus muista mestaruuskisapäivänä siirretyn reiät kierrosten välilläkin.

Kokematon reiän laittaja käy tavallisesti ilmi siitä, että reikä on rinteessä tai kovin lähellä jyrkän osuuden reunaa. Kokenut siirtäjä osaa katsoa paikan niin, että sille on mahdollista lähestyä useammastakin suunnasta. Itse kukin voi kierroksellaan pohtia, millä mielellä reikien laittaja on kulloinkin ollut. Joskus olen kuullut arvioitavan, että “Nyt on “Niilolla” ollut huono aamu.”

Laittomia lipun paikat eivät ole, kunhan reikä on viheriöpituuteen leikatulla alueella.

X