Golfin sääntöjä uudistetaan aika ajoin. Viimeisin iso uudistus saatiin pari vuotta sitten. Silloin useampia melko monimutkaisia sääntöjä yksinkertaistettiin. Säänntöjen historiahan on sen suuntainen, että aikojen alussa golfia pelattiin ehkä enemmänkin paikallissäännöillä. St Andrewsin golf klubi taisi olla ensimmäinen, joka kirjoitti kattavan sääntökirjan. Sen myötä St Andrews on myös vakiinnuttanut asemansa sääntöjen kotina.

Me tavalliset pelaajat olemme useimmin tekemisissä esteisiin liittyvien sääntöjen kanssa. Ennen viimeisintä sääntöuudistusta vesiesteisiin liittyen käytössä oli kaksi nimeä: vesieste (keltaiset paalut) ja sivuvesieste (punaiset paalut). Vaikka nykyisissä säännöissä puhutaankin vain esteistä, niin nuo keltaisen ja punaisen vesiesteen ominaisuudet ovat esteestä vapautumisen osalta pysyneet periaatteessa samanlaisina kuin aikaisemminkin. Keltaisilla paaluilla merkitystä esteestä vapaudutaan aina viheriöltä katsoen esteen taakse. Punaisilla paaluilla merkitystä esteestä voi vapautua myös esteen viereen enintään kahden (2) mailanmitan päähän esteeseen menopaikasta ei kuitenkaan ylimenopaikkaa lähemmäksi pelattavan reiän lipusta. Punaisilla merkitystä esteestä poistui mahdollisuus mennä ylimenopaikkaan nähden yhtä etäälle rieästä esteen toiselle puolelle käyttämään kahden mailanmitan vapautuspaikkaa. Punaisilla merkitystä esteestä voi toki vapautua myös samoilla periaatteilla kuin keltaisilla paaluilla merkitystä. Ainoa lisä on siis vapautuminen ylimenopaikan perusteella esteen viereen.

Esteen väristä riippumatta voi aina myös koittaa jatkaa esteestä tai palata lyömään kokonaan uusi lyönti mahdollisimman läheltä sitä paikkaa, josta esteeseen löit.

Keltaisin ja punaisin paaluin merkityistä esteistä vapautuminen (yksi lisälyönti tulokseen) Lähde (www.randa.org)

X